Decoreren met kleuren en patronen

Decoreren met kleuren en patronen

Door Jens

Decoreren met kleuren en patronen is een geweldige manier om wat extra’s toe te voegen aan een ruimte. Of het nu gaat om het verwerken van accenten of het creëren van een bepaalde sfeer - de juiste combinatie van kleuren en patronen kan het verschil maken. In deze blog bespreken we enkele manieren om te decoreren met kleuren en patronen in jouw huis.

Kleur en patroon zijn twee essentiële elementen voor een goed ontworpen interieur. Of je nu een moderne, klassieke of bohemien stijl hebt, het toevoegen van kleur en patroon maakt je interieur interessanter en karakteristieker. Maar hoe gebruik je kleur en patroon voor een effectieve decoratie?

Tips en advies

We zullen een aantal tips en adviezen geven voor het decoreren van je interieur met kleuren en patronen:

Basispalet

Elk fraai interieur begint met een solide basispalet. Voordat je begint met decoreren met kleuren en patronen, is het dan ook belangrijk om een basispalet te bepalen. Dit betekent dat je een aantal hoofdkleuren kiest die je in de hele kamer wilt terug laten komen. Dit kan door middel van meubels, accessoires of wandkleuren. Het is hierbij belangrijk dat je kleuren kiest die je waarschijnlijk over een paar jaar nog steeds mooi vindt, of waar je makkelijk verschillende stijlen mee kunt realiseren, omdat het lastig (en prijzig) is om je hoofdkleuren te vervangen. Kies dus alleen voor knallende kleuren als je deze écht mooi vindt en niet alleen om mee te doen aan een trend. Je zit altijd goed wanneer je zachte kleuren kiest, zoals wit, beige en andere pastelkleuren.

Accentkleuren

Naast het basispalet is het ook belangrijk om accentkleuren toe te voegen. Dit zijn kleuren die het oog trekken en het basispalet ondersteunen. Accentkleuren kunnen bijvoorbeeld worden toegevoegd door middel van sierkussens, plaids of schilderijen. In tegenstelling tot het basispalet ben je met accentkleuren vrijer in je keuze. Al deze objecten zijn stukken makkelijker te vervangen dan dat het bijvoorbeeld is om de muur opnieuw te schilderen, dus hoef je minder rekening te houden met de toekomst.

Patronen en texturen

Patronen zijn een geweldige manier om beweging en textuur toe te voegen aan een ruimte. Of het nu gaat om effen of drukke patronen, het is belangrijk om te kiezen voor patronen die passen bij de stijl van de ruimte. Ga je voor een rustgevende, Japandi-achtige stijl waar natuurlijke en zachte vormen centraal staan? Kies dan niet voor een modern schilderij met scherpe hoeken in het lijnwerk, maar voor een poster met een inspirerende quote of bijvoorbeeld een schilderij met ronde vormen.

Ook sierkussens lenen zich vaak uitstekend om met patronen en texturen te spelen. Ze zijn er in allerlei vormen en maten en ook in allerlei texturen. Denk aan een effen stof, of wollig. Ook hebben ze vaak allerlei kleuren en patronen. Met de juiste sierkussens kun je dus visuele interesse creëren in een ruimte.

Evenwicht en contrast

Gebruik kleur en patroon in evenwicht. Het is belangrijk om te onthouden dat te veel van beide, zowel kleur als patroon, snel overweldigend kunnen zijn. Probeer daarom een evenwicht te vinden tussen beide door bijvoorbeeld een druk patroon te combineren met rustige, effen kleuren. Gebruik echter ook contrast. Contrast tussen kleur en patroon kan een geweldige manier zijn om een ruimte op te fleuren. Probeer bijvoorbeeld donkere patronen te combineren met heldere kleuren of juist lichtere patronen met donkere kleuren, maar let hierbij dus op het juiste evenwicht.

Experimenteren

Wees niet bang om te experimenteren. Decoreren met kleuren en patronen is een persoonlijke keuze en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet per se voor de andere persoon te werken. Probeer daarom verschillende combinaties uit en wees niet bang om buiten de gebaande paden te treden. Hiervoor is het allereerst belangrijk om te weten wat je stijl is. Het is belangrijk dat je je stijl vaststelt voordat je begint met decoreren, zodat je een beeld krijgt van de kleuren en patronen die je moet gebruiken. Als je van modern houdt kun je kiezen voor strakkere patronen die geometrische vormen en strakke lijnen bevatten. Als je voorkeur uitgaan naar de klassieke stijl kun je kiezen voor patronen met bloemen, franjes of stoffen.

Samengevat

Decoreren met kleuren en patronen is een geweldige manier om wat extra’s toe te voegen aan een ruimte. Het toevoegen van kleur en patroon maakt een interieur interessanter en karakteristieker. Om te beginnen is het belangrijk om een basispalet te bepalen, waarbij je kiest voor knallende kleuren als je deze écht mooi vindt. Daarnaast is het ook belangrijk om accentkleuren toe te voegen, door middel van sierkussens, plaids of schilderijen. Patronen zijn een geweldige manier om beweging en textuur toe te voegen aan een ruimte. Zorg voor evenwicht tussen kleur en patroon en gebruik contrast om een ruimte op te fleuren. Wees niet bang om te experimenteren en stel eerst je eigen stijl vast voordat je begint met decoreren. Door deze tips in gedachten te houden ben jij goed op weg om een inspirerend interieur te creëren!

Meer lezen

Ben je op zoek naar meer inspiratie en tips over alles wat met het interieur te maken heeft? Bekijk dan onze andere blogs:

Bekijk en vergelijk het grootste aanbod accessoires voor interieur én exterieur makkelijk en snel online op Woonaccessoires.nl.